Stop pastvě – jez jako šelma!

Můj žák Tomáš Němec do mě tak dlouho na tréninku vandroval, až jsem mu musel vyhovět a napsat pár slov o výživě. Tomášovi za to patří dík, protože bavit se s ostatními o stravě se poměrně zdráhám – a po přečtení článku pochopíte proč.

Předem říkám, že na detailní argumentaci níže popsaného stravovacího režimu je jeden článek velice málo, proto pro doporučuji pro další a hlubší informace sáhnout po knize Warrior Diet Oriho Hofmeklera.

Warrior Diet

Ať už Vás k myšlence zdravého stravování přivedlo cokoli, obelhávat můžete jen sami sebe, protože jak říká Master SFG Dan John: „Ve finále chtějí všichni hlavně vypadat dobře nazí.“ A pokud je pro Vás vzhled důležitý (styďte se!), pak musíte pochopit jednu zásadní věc: hubnutí je jen o tom, co jíte.

Ano, správně, CO jíte! Nezáleží tolik na tom, JAK MOC jíte anebo JAK MOC se hýbete. Mnoho předešlých i současných studií to dokládá:

    • V meziválečném období pozorovali lékaři výrazný rozdíl ve fyzické kondici a podílu nadváhy mezi americkými a evropskými dětmi a dorostenci. Protože fyzická aktivita obou skupin byla srovnatelná (obě skupiny byly poměrně fyzicky aktivní, nebyla televize, počítače, videohry, nebylo moc aut, a většinu času tak děi trávily venku) a stejně tak podobné bylo množství konzumovaných potravin, došli vědci k názoru, že snížená fyzická schopnost a zvýšená tučnost amerických dětí byla zapříčiněna především stravou založenou na obilninách.
    • Když v Austrálii přešla skupina domorodých obyvatel na západní stravu, začala poměrně rychle přibývat na váze. Když se posléze v rámci experimentu vrátila k původnímu stravovacímu režimu, založenému na průmyslově nezpracovaných potravinách, které jí poskytovala příroda (maso, zelenina, ovoce, ořechy, semena, vejce), opět zhubli na původní hodnoty.
    • V Polynésii proběhla studie, v rámci které skupina vědců pozorovala život domorodých obyvatel. Všichni domorodci byli opatřeni GPS lokátory, díky kterým mohli vědci sledovat, kolik toho během dne nachodí a jak jsou fyzicky aktivní. Došli k překvapivému závěru, že oproti všeobecnému přesvědčení se domorodci vlastně zase tolik nehýbali. Bylo to právě střídmé stravování a konzumace nezpracovaných potravin, které mohlo za absenci jedinců s nadváhou.

Zdravá strava má nekonečně mnoho různých podob. Osobně mám nejlepší zkušenost s dietou založenou na přerušovaném půstu a konzumaci potravin bohatých na tuk a bílkoviny a omezeném množství sacharidů. Ve finále bude ale fungovat KAŽDÝ stravovací režim – pokud jej budete dodržovat dlouhodobě (a ne, 6 týdnů neznamená dlouhodobě).

Výživoví poradci (potažmo lékaři, bohužel) nám radí založit stravu na sacharidech, celozrnném pečivu a těstovinách, mléčných výrobcích, netučném bílém mase (kdo by si chtěl odpustit steaky, proboha?) a na konzumaci malých porcí 5 – 6 krát denně. Pak se ale nabízí otázka, proč stoupá počet lidí s obezitou, diabetem a kardiovaskulárními chorobami?

Protože:

    • jíst tolikrát denně znamená konstantně se pást. Ano, pást – jako dobytek. Kráva se stravuje především rostlinnou stravou, která je energeticky velmi chudá. Kráva má 4 žaludky. Aby stravu dokonale využila a nic nepřišlo nazmar, pojídá vlastní výkaly, a celý den se pase (pokud zrovna nespí). To zrovna není životní styl aktivního člověka – bližší je nám stravovací styl šelem, které konzumují vysokoenergetickou stravu (maso) jednou za několik dní.
    • tolik porcí nenechává člověku čas na detoxifikaci a doplnění enzymů, které napomáhají trávení.
    • strava založená na sacharidech neobsahuje dost esenciálních látek (tuky, bílkoviny, aminokyseliny), které tělo neumí syntetizovat (na rozdíl od cukrů).
    • vysoká konzumace sacharidů způsobuje výkyvy v energii, inzulinovou rezistenci a hlavně – sacharidy vyvolávají hlad po dalších sacharidech, což vede k přejídání.
    • málokdo je schopen podobnou dietu dlouhodobě dodržovat. Kupovat si 5 – 6 hotových jídel denně je náročné na finance a připravovat si tato jídla je náročné na čas – dvě komodity, kterých máme všichni nedostatek, je to tak?

Warrior Diet: Jez jako šelma!

 

A jaká jsou tedy východiska?

    • Vybírejte si správná jídla ke konzumaci
    • Omezte počet jídel za den
    • Přes den jezte střídmě (nebo držte půst)
    • Zařaďte vysoký podíl syrové stravy (50% – 70%)
    • Jezte potraviny bohaté na tuky
    • Užívejte vitamin D

1. Vybírejte si správná jídla ke konzumaci

Vyvarujte se čehokoli, co je v obalu, či má víc než jednu ingredienci. Jezte to, co kvete, roste, plave, běhá nebo létá.

Maso: ryby (nejlepší volnou je losos, treska a tuňák), drůbež, hovězí a vepřové maso, mořské plody a vnitřnosti (například játra jsou skvělým zdrojem aminokyselin). Pokud máte možnost, nakupujte domácí maso.

Nemůžu si odpustit drobnou vsuvku. Pavel Tsatsouline o kuřatech: „Když budete jíst kuřecí, zeslábnete. Vajíčka jsou dobrá ze dvou důvodů: Zaprvé jsou excelentním pomocníkem budování svalů a síly. Za druhé jejich konzumace zabraňuje kuřatům, aby se narodila.“

Hovězí

Zelenina: především zelená zelenina, tedy římský salát, okurky, brokolice, špenát, zelená paprika, ale v podstatě nemůžete sáhnout vedle. Opět doporučuji domácí, nebo alespoň českou zeleninu, která uzrála někde venku a ne v náklaďáku.

Ovoce: s ovocem buďte střídmí, protože většina dnešního ovoce je uměle doslazována a leštěna. Viděli jste někdy jablko, které vyrostlo na zahradě? Nikdy není dokonale kulaté, jsou na něm kazy, tečky, má nepravidelnou barvu a textura. Viděli jste někdy takové ovoce v supermarketu?

Ořechy: vsadím se, že je téměř nejíte. Mluvím o nedochucovaných ořeších a semenech. Nejlepší volbou jsou pekanové ořechy, vlašská jádra nebo para ořechy, ale prakticky nemůžete sáhnout vedle.

Vejce: v bláhové naději, že jsou lepší, kupuji bio vejce a čas od času se mi poštěstí sehnat i domácí.

Oleje: olivový na studenou kuchyni, kokosový na smažení.

Voda: čistá, bez cukru a dochucovadel. Pokud trpíte na křeče při tréninku, doporučuji minerálový suplement nebo čas od času pít nesycenou minerální vodu. Její příliš častá konzumace však vede k ukládání minerálů v těle.

Všechno ostatní omezte nebo vynechejte. Vyvarujte se jednoduchých a rafinovaných cukrů (sladkosti, cukr, sladké nápoje), mléčných výrobků (tučné nepasterizované mléko jednou za čas, pokud netrpíte alergií na laktózu), obilovin (pečivo, těstoviny, kukuřice), škrobů (brambory) a alkoholu.

Hej, a co přílohy?!

Nejlepší příloha ke steaku je další steak. Jak říká Stina Albihn, SFGII: „Přílohy zabírají kapacitu na další maso, nerada se plním vatou.“ Ideální příloha je syrová nebo spařená zelenina, případně malý míchaný salát. Pokud bez přílohy nemůžete být, doporučuji menší množství bílé rýže. Řekněte „Ne!“ všem bramborám, hranolkům, „amerikám“, knedlíkům, nokům, špeclím a podobné vatě.

2. Omezte počet jídel za den

Ideální je jíst přes den střídmě a pouze syrové potraviny (převážně zeleninu, trochu ovoce či ořechy), nebo se úplně postit. Pokud nedržíte půst, ideální je dát si snídani bohatou na proteiny a tuky (vejce), k obědu jen něco lehčího a pak se navečeřet. Udržte počet jídel přes den na dvou až třech. Experimentujte s množstvím, neměli byste cítit nedostatek energie (na začátku se budete cítit trochu hladoví, to ignorujte) a zároveň byste se neměli přejídat. Na tohle neexistuje univerzální návod, potřeby každého jsou odlišné a musíte na to přijít metodou pokus – omyl. Brzy ale zjistíte, že konzumace nutričně kvalitních potravin Vám umožní jíst daleko méně a přitom si držet stabilní úroveň energie.

Pamatujte: Více není lépe, lépe je lépe!

3. Přes den jezte střídmě nebo držte půst

Viz výše. Přes den byste měli podávat výkon, ne se konstantně pást. Držte půst nebo konzumujte malé množství syrové stravy. Najezte se v klidu večer doma společně se zbytkem rodiny (jak tomu ostatně bylo vždycky). Nejezte později než 2 – 3 hodiny před spaním a jezte především potraviny uvedené výše.

Přerušovaný půst

4. Zařaďte vysoký podíl syrové stravy

Čerstvá zelenina, ovoce, ořechy a semena jsou bohaté na látky, které se znehodnocují tepelnou úpravou. Mimo jiné jsou to enzymy, které pomáhají správnému a rychlému trávení a umožní Vám získat více živin z konzumované potravy. Mimoto obsahuje čerstvá zelenina mnoho vody bohaté na minerály a vitaminy. Zelená paprika je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C.

5. Jezte potraviny bohaté na tuky

A teď to hodně zjednoduším.

Proč tělo ukládá tuky? Protože tuk je pro tělo efektivní energetický zdroj. Co se stane, když tělu začnete dodávat tuk? Nebude mít potřebu tuk ukládat a začne se jej zbavovat. Selský rozum, ano?

Samozřejmě mám na mysli kvalitní živočišné tuky obsažené v tučném mase a vejcích. Skvělým zdrojem tuků je avokádu, olivový olej, ořechy (především pekanové) a kokosový tuk.

6. Užívejte vitamin D

A teď vážně – netrávíme zdaleka tolik času venku na sluníčku, co dřív (nehledě na to, že s ozonovou dírou by to dnes byla sebevražda), takže doporučuji užívat vitamin D jako doplněk a zamávat všem chřipkám, nachlazením a podobným onemocněním.

A co když nemáte možnost najíst se „předpisově“? Dodržujte pravidlo 90%. Občasný dort na oslavě, kus pizzy nebo těstoviny Vás nezabijí. Jen se ujistěte, že 90% doby jíte správně.

Jak je možné, že tento stravovací režim funguje?

  • Je postaven na konzumaci přírodních potravin
  • Díky střídmé konzumaci (žádná pastva!) dává tělu čas na detoxifikaci a doplnění enzymů
  • Dá se jednoduše dodržovat – žádné vážení potravin, počítání kalorií, poměru makroživin… Používáte selský rozum a zdravý úsudek.
  • Je dlouhodobě udržitelný

Nezapomeňte nahlásit výsledky!